Biografie

Al op jonge leeftijd kreeg beweging mij in haar greep, in het bijzonder bewegen op de judomat.
Judo heeft mij gevormd als mens en heeft ondanks vele tegenslagen een groot deel uitgemaakt van mijn ontwikkeling als persoon. Hieronder kan je in het kort lezen hoe mijn judo carrière verliep.

1997: Het begin

Op zevenjarige leeftijd bracht mijn vader mij eens naar een judoles. Ik was een druk kind en ik was gek op stoeien. Judo leek de perfecte oplossing: een sport waar ik mijn overtollige energie in kwijt kon.
Ik vond het direct geweldig en judo was al gauw niet meer weg te denken uit mijn leven. Mijn eerste trainer, André Tjeerdsma, leerde mij de basis van de judosport. Ik vond het erg leuk om te doen en mijn clubgenootjes namen mij al snel op sleeptouw naar toernooien.

3

2002: Uitbreidingen in Noord-Nederland

Later vervolgde ik mijn weg naar Groningen. Ik sloot mij aan bij de collectieve trainingsgroep: Top Judo Noord, een samenwerkingsverband tussen verschillende judoclubs in Noord-Nederland. Hier begon ook mijn internationale avontuur: ik ging voor het eerst naar het buitenland voor toernooien en trainingsstages.

3

2003 en 2004: Nederlandse Kampioenschappen

Succes bleef niet uit: toen ik twaalf jaar oud was, behaalde ik mijn eerste medaille op een NK, verrassend genoeg in een hogere leeftijdscategorie dan waar ik in thuishoorde. Eigenlijk hoorde ik op die leeftijd nog in de categorie -15 jaar, maar deze medaille haalde ik in de categorie -17 jaar! Toen ik dertien was haalde ik mijn eerste medaille op de NK voor senioren.

3

2005: Een topjaar!

Internationaal deed ik het erg goed en liet zien dat ik met de besten mee kon doen. Door deze successen werd ik op veertienjarige leeftijd uitgenodigd om mee te doen aan de Jeugd Olympische Spelen in Lignano. Tijdens deze fantastische ervaring mocht ik de Olympische vibes voelen. Dat ik daar goud won, was de kers op de taart! Nu wist ik het zeker: ik wilde door met judo en uiteindelijk gaan voor goud op de Olympische Spelen.

3

2006: Een grote stap

In overleg met mijn ouders koos ik ervoor om op vijftienjarige leeftijd naar Groningen te verhuizen en op mezelf te wonen, te leven, naar een nieuwe school te gaan en vooral meer te gaan trainen. Een grote stap naar een compleet nieuwe wereld. Ik koos voor een andere trainer. De keuze om op deze leeftijd al op mezelf te gaan wonen, bracht een enorme zelfstandigheid met zich mee.

3

2007: Op naar de top

Gedreven door mijn passie en mijn wil tot verbetering ging het voortvarend. Ik groeide door in de sport en won zowel nationaal als internationaal veel medailles

3

2009 tot en met 2012: The blacklist

In 2009 sloeg het noodlot toe. Een ongeluk zette mij voor een lange periode buitenspel. Een klaplong en een zware hersenschudding gooiden roet op de medailles. Net hersteld van het voorgaande ongeluk, scheurde ik op een trainingsstage in het buitenland de mediale band af in mijn elleboog en later op een training scheurden ook nog mijn enkelbanden. Daar bovenop kreeg ik ook nog eens de Ziekte van Pfeiffer. Tussen alle ellende door judode ik toch nog met wisselende resultaten. Intensieve fysiotherapie en gerichte krachttraining bleken na verloop van tijd niet voldoende en operaties volgden. In 2011 ging ik twee keer onder het mes.

3

2013: Het harde werken betaalt zich uit

Na de operaties aan mijn elleboog en enkel volgden twee jaren van intensieve revalidatie. Twee jaar lang reed ik samen met mijn moeder minstens drie keer per week naar Utrecht om daar volop te werken aan herstel. Twijfels sloegen toe, de eerste judotrainingen waren zwaar en vooral mentaal werd er een zware wissel op mij getrokken. Na veel twijfel en angst of ik nog wel in staat was een goed toernooi te draaien, besloot ik samen met mijn team om deel te nemen aan de open Zwitserse kampioenschappen.

3

Come-back

Ik had twee jaar geen wedstrijd gejudood maar wel elke dag hard gewerkt aan herstel om uiteindelijk weer op de wedstrijdmat te kunnen staan. Het toernooi ging als een waas aan mij voorbij. Elke wedstrijd ging automatisch: ik zat in een flow. Ik gooide echt iedereen moeiteloos in de meest fantastische ippons en ook de finale was voor mij: ik WON en hoe! Ik voelde mij als herboren. Hierop volgde een gouden European Cup in London. Het jaar werd denderend afgesloten met de titel Nederlands Kampioen Senioren. Ik was ‘back on track’.

3

2014 tot en met 2016: World’s best

Na een goede reeks van European Cups met veel medailles – waaronder drie gouden plakken en brons op de Universiade – wist ik in deze jaren ook nog drie World Cups te winnen op de weg naar mijn olympische ambitie: de beste van de wereld worden en het liefst op dat ene toernooi… de Olympische Spelen.

3

2016 een jaar van tegenstellingen

In 2016 stond ik weer scherp op de mat. Ik wist het openingstoernooi van het seizoen met de World Cup in Sofia op mijn naam te schrijven. Hierdoor werd ik op het laatste moment toegevoegd aan een reeks van toernooien en een drukke periode brak aan. Ik maakte mijn debuut op het prestigieuze Tournoi de Paris!
In Warschau blesseerde ik mijn vinger. Het aanzetten van een verwurging ging enigszins gek en een felle pijn in mijn vinger zette mij op scherp. De partij werd gewonnen, hoewel het na de partij niet al te soepel verliep. Veel pijn maar de adrenaline dreef mij de volgende wedstrijd in. Ik kon echter niet vastpakken en in de golden score verloor ik mijn partij. Na deze partij besloten we om brons te laten lopen. Terug in Nederland bleek mijn vinger een complexe spiraalbreuk te hebben en was hij op vier plaatsen gebroken. Een operatie volgde en met verschillende schroeven werd mijn vinger weer in elkaar gezet.

Met wederom een lange revalidatieperiode voor de boeg, kon ik wel mijn studie succesvol afsluiten. Ik was al bezig met het schrijven van mijn onderzoek. Ik onderzocht hoe judo kan bijdragen aan het ondernemerschap en/of management. Ik ging te werk zoals ik gewend was: vol overgave en passie. Ik heb gesprekken en interviews gevoerd met ondernemers, judocoaches en ex-topsporters. Ik vloog naar Budapest om op het hoofdkantoor van de International Judo Federation (IJF) een zeer leerzaam en prettig gesprek te hebben met de president van de Federatie.
Het onderzoek werd steeds completer en ik werd steeds enthousiaster: dit bleef niet onopgemerkt.

3

Sport Innovatie Prijs

Naast het behalen van mijn studie werd mijn onderzoek bekroond met de Sport Innovatie Prijs en werd ik tevens uitgenodigd het onderzoek te presenteren op het European Association Sport Management Congres wat toevallig genoeg ook in Warschau plaatsvond.
In 2016 schreef ik mij in bij de Kamer van Koophandel en richtte ik Judo Your Business op.
Daarnaast ging ik werken op het Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, waar ik me op verschillende taakgebieden richtte.

3

Judo, twijfel en weerstand:

Naast afstuderen, een bedrijf oprichten, werken op het Instituut voor Sportstudies en bij de basketbalclub Donar, was ik ook nog steeds aan het herstellen van mijn vinger.
Intussen werd het centralisatieplan van het NOC-NSF en de Judo Bond Nederland gepresenteerd als enige weg naar Olympisch goud. Dit betekende dat ik alle schepen achter me moest verbranden en een nieuw leven moest opbouwen in Papendal.
Topsport vereist offers en vergt totale toewijding. Echter ik heb deze toewijding niet kunnen vinden op Papendal.

3

Zelf aan het roer van eigen ambities:

Jaar in jaar uit heb ik laten zien dat mijn eigen gemaakte keuzes leiden tot een continue verbetering van mij als sporter (en niet geheel onbelangrijk: ook als mens). Ik zie voor mij dan ook geen toekomst in Papendal. Volgens de Judo Bond Nederland betekent dit dat het einde topsport is voor mij als persoon. Ik zie het anders en zal via een door mij gekozen route beslissen wat en hoe ik mij verder zal ontwikkelen binnen de topsport.

3

2017 – 2018 How about Judo Your Business?

Een jaar waarin ik voor het eerst werkende ben en bewust wat meer afstand neem van de wedstrijd tatami. Wat soms ontzettend raar is. Topjudo heeft altijd de hoofdrol gespeeld en daar omheen kwamen alle andere zaken. Nu dat niet hoeft, zorgt dat voor andere dingen op mijn pad.
Het werken heeft mij ontzettend veel nieuwe inzichten gegeven. Maatschappelijk gezien doe ik veel nieuwe en toffe dingen. Daarnaast ben ik bezig met het schrijven van een artikel over het onderzoek (Judo and entrepreneurship, a challenging combination) voor publicatie.
Daarnaast probeer ik Judo Your Business te blijven ontwikkelen in wat mijn bedrijf kan betekenen voor verschillende doelgroepen en hoe breed verschillende programma’s inzetbaar zijn.

Maak een afspraak!


Partners