Judo Your Business

  – A different approach –

Achter judo schuilt een filosofie van constante verbetering. Dit is een prachtig uitgangspunt dat voor iedere persoon, organisatie of team kan gelden.
Judo Your Business is een jong bedrijf dat zich heeft verdiept in hoe de Olympische sport judo als metafoor kan gelden in dagelijkse zaken als werk en persoonlijke ontwikkeling.

Tijdens het programma wordt judo als metafoor gebruikt om bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Denk hierbij aan belangrijke principes binnen de judosport. Het (Kododan)judo is ontwikkeld op grondslag van twee basisprincipes, die nog steeds gelden binnen de judosport:

Seiryoku-zen’yo (technisch principe):
Maximale doeltreffendheid met een gerichte hoeveelheid aan inspanning

Jita kyoei (moreel principe):
Algemene voorspoed voor de hele wereld

 

Situaties die zich vanuit deze principes voordoen, zijn bijvoorbeeld gebruikmaken van de kracht van de concurrentie in eigen voordeel, meebewegen om op het juiste moment toe te slaan en het te allen tijde respecteren van de medemens.

Hoe ziet een training eruit?

 

De trainingen bestaan uit een enerverende sessie op een tatami (judomat), in een judogi (judopak), en een net even wat andere benadering. De basisprincipes van de judosport gelden dan ook als uitgangspunt. Judo Your Business heeft programma’s variërend van twee uren tot meerdaagse trainingen. De trainingen worden gepersonaliseerd op de behoefte van de afnemer. Voorafgaand worden doelstellingen besproken en op basis hiervan worden trainingen ontworpen.

Er zijn vier type trainingen:

 • Werksessie: Deelnemers hebben zelf een actievere rol.
 • Inspiratiesessie: Deelnemers hebben een passieve rol. Het is meer storytelling.
 • Combinatie sessie: Deelnemers hebben zowel een actieve als passieve rol.
 • Meerdaagse sessies: Deelnemers hebben zowel een actieve als passieve rol.

Afhankelijk van de beginsituatie, de wensen en behoeften van de groep, kunnen er een of meerdere trainingen worden samengesteld waarin onderstaande thema’s naar voren komen:

 • Leiderschap
 • Doelgericht werken
 • Teamontwikkeling
 • Agile en lean
 • Efficiëntie tools
 • Kanscreatie

Het programma is voor iedereen toegankelijk en kan zowel praktisch als theoretisch worden ingevuld. Voor een training wordt een dojo (trainingszaal met judomat) ingericht of er wordt gebruik gemaakt van een dojo in de omgeving. Alle deelnemers aan de workshop krijgen een judogi.

3
“That is one of the main values of the judo, the resistance. The education of the ambitions, to be able to stand up in the difficult moments and always to come back. Doesn’t matter if it is in life, business, judo, society. And also the most important attribute of the judo, that educate, is: the consequence. To follow a plan and a strategy, it doesn’t matter which are the inconveniences of the obstacles. Just to go ahead and find solutions in every moment.”
Mr. Vizer

President, International Judo Federation

Heb jij een specifieke uitdaging? Stuur je vraag hier in!

11 + 6 =

Inspiratiesessie

Inspiratiesessie text

Werksessie

Werksessie text

Combinatie sessie

Combinate sessie text

3

Judo zorgt voor meer ondernemerschap

Als afgestudeerde sportmanager aan het Instituut voor Sportstudies op de Hanzehogeschool Groningen heb ik mij in het laatste jaar gespecialiseerd in de waarde van sport in het ondernemerschap. Ik zag namelijk zeer veel raakvlakken tussen judo, management en ondernemerschap en ik heb met mijn scriptie uitgebreid onderzocht hoe judo kan bijdragen aan ondernemerschap en management.

Het onderzoek heeft een fantastisch resultaat opgeleverd! De Sport Innovatie Prijs werd gewonnen, maar belangrijker nog: er kwam daadwerkelijk uit het onderzoek dat judo en de filosofie van de judosport het management en (sociaal) ondernemerschap kunnen inspireren en ondersteunen.

Vandaag de dag uiten deze bevindingen zich in een verfrissende en leerzame workshop, waarin praktijk en theorie elkaar ontmoeten in een ‘ongewone’ setting.
Trainingen zijn opgebouwd vanuit de vijf hoofdelementen die belangrijk zijn om een ondernemende houding te stimuleren:

 • Autonomie
 • Competitief
 • Innovatief
 • Proactief
 • Risico-nemend

Publicatie

Onlangs is er een publicatie verschenen over hoe judo als ondersteunend hulpmiddel kan gelden voor meer ondernemerschap. Het onderzoek is zelfs een artikel geworden en gepubliceerd in de journal Quality of Sport. Heel gaaf en interessant!
Benieuwd naar dit artikel? Vul uw emailadres in en ik verzend het artikel zo snel mogelijk!

”Judo als aanpak voor diverse projecten“

Aanvraag artikel

Deze training zorgt voor het winnen van tijd! Een toegankelijke en leuke werksessie om voortaan jullie vergaderingen op een andere manier te benaderen. Leer technieken en tips en krijg kennis zodat je weet wanneer je kunt scoren. Of om te weten wanneer je beter even je geduld moet bewaren en het team het punt moet laten scoren.

Na afloop ontvangt iedere deelnemer een hand-out om zich deze manier van vergaderen eigen te maken. Hierdoor ontwikkel je de benodigde skills om voortaan alleen nog maar efficiënt te vergaderen en al het onnodige vergadergeneuzel langs je heen te laten gaan!

Vraag hier een vergadering aan en ontvang meer informatie over o.a. de kosten!

Judo kan bijdragen aan het ondernemende gedrag omdat het een sport is waarin je binnen fatsoenlijke normen en waarden streeft naar individuele verbetering zonder het welzijn van een ander uit het oog te verliezen.”
Geinterviewde onderzoek, judo and entrepreneurship a challenging combination

“Judo is bijna een schaakspel. Of vergelijk het met vier op een rij. Dit spel win je bijna nooit als je maar een winstkans nastreeft. Je moet via verschillende wegen proberen om tot resultaat te komen. Risico spreiden en op het juiste moment je kans pakken.”
Geinterviewde onderzoek, judo and entrepreneurship a challenging combination

Vraag meer informatie aan


Ervaringen

“Voor bedrijven & organisaties is het van belang om snel te kunnen reageren op veranderende omstandigheden. In mijn dagelijkse werk probeer ik mensen in beweging te krijgen en hun vastgeroeste manier van werken te doorbreken. Naast de verandermanagement-aanpak vanuit organisatiekunde & psychologie zoek ik naar nieuwe manieren om dat voor elkaar te krijgen. De concrete visie & aanpak van Judo Your Business helpt mij om mensen te bewegen. De basisprincipes uit het judo, zoals maximaal resultaat bij een gerichte inzet van middelen, bieden verrassend goede handvatten voor het verder ontwikkelen van managementskills & ondernemerschap. En de clinics zijn een uitstekende training om verandermanagement-principes in de praktijk te brengen. Door het (letterlijk) voelen van de judo-principes blijft het effect langer bij mensen hangen dan bij gebruikelijke workshops. Bovendien is Jennifer enthousiast & kundig waardoor de samenwerking erg fijn is.”
Eric Beerman

Business Architect & Information Security Officer at KLM, KLM

“Vanuit haar praktijkervaring als topsportjudoka weet Jennifer met onderbouwde theoretische uitgangspunten de judosport als een heel bijzondere toegankelijke metafoor te introduceren voor bepaalde processen in een organisatie. Die introductie is een combinatie van theorie en praktijk die voor iedereen toegankelijk, plezierig en uitdagend is en zo bijdraagt aan het inzichtelijk maken en bespreken van bedrijfsprocessen bij een individu en in teams van een organisatie.” 
Ben Hattink

vml. Stafhoofd Recruitment en Opleidingen DC, ABN AMRO Bank N.V.

 “Zo gedreven als zij de judosport benadert zo gedreven is zij met mijn cursisten aan de slag gegaan. Met een complete judomat achterin haar auto een doos met judopakken stond Jennifer gereed. Na een korte voorstelronde volgde de warming up. Met haar innemende persoonlijkheid voelden men zich snel op het gemak en begonnen voortvarend.

De combinatie van presentatie en actie loopt mooi in elkaar over en heeft een logische opbouw. Spelende wijs leert men de fijne kneepjes van het judo. De filosofie gekoppeld aan managementvaardigheden zorgt voor een goede discussie.

Na een paar uur hard werken hebben de deelnemers op een geheel andere wijze kennisgemaakt met judo in combinatie met leidinggeven.”

Rob van der Wiel

Trainer, Luba Groep

Erg leuke en inspirerende workshop gehad!

Peter Hyballa

Oud trainer NEC, NEC

“Meebewegen om op het juiste moment toe te kunnen slaan, gebruik maken van de kracht van de tegenstander. Dit zijn slechts een aantal tactieken vanuit de judosport die onze werkwijze een totaal ander inzicht hebben gegeven. Erg waardevol! Daarnaast waren de trainingen die Jennifer verzorgde erg goed voor de groepsdynamica en merkte het team hoeveel krachtiger ze waren wanneer zijn effectief gingen samenwerken en hierbij de energie op een juiste manier gingen inzetten! Daarnaast is Jennifer erg positief en vol energie. De vele kennis en ervaring die ze in huis heeft weet ze op een leuke manier over te brengen!”
Eric Boersma

Youth Academy Coördinator , SC Heerenveen

“Inspirerende workshop gehad op de judomat en in het FC Groningen stadion! Ik heb dingen geleerd die ik kan toepassen op andere situaties, dat gaat mij zeker verder helpen.”

Deelnemer

Student, Alfa College

Partners